DYD question solution

Welcome everyone to today’s discussion about the DYD question solution 2021. As the DYD exam is very close, you might search for the DYD Exam question solution and mark distribution of the DYD exam. Days of worrying has gone now because we are here to present the DYD question solution and mark distribution.

যুব উন্নয়ন অধিদপ্তর নিয়োগ পরীক্ষা প্রশ্ন । Please read every information carefully as you can face a problem if you don’t know the necessary information right. Without further due, let’s get started.

DYD Exam Date

The DYD exam date has already been published. The exam will be held on 20 December 2021. Let’s take a look at the exam highlights.

  • Post name: Credit Supervisor
  • Exam Date: 20 December 2021
  • Exam Time: 3.00-4.00 pm

DYD Exam Mark Distribution

Many of the candidates get confused with the mark distributions here and there. We have brought the exact mark distribution and DYD question solution for you. Let’s take a look at the DYD exam mark distribution below.

  • Exam Type: MCQ
  • Exam Time: 1 Hour
  • Total Marks: 70

Now we will show you the subject-wise mark distribution for the DYD exam. Here you go.

  • Bangla: Questions – 20, Marks – 20
  • English: Questions – 20, Marks – 20
  • Mathematics: Questions – 16, Marks – 16
  • GK and Computer: Question – 14, Marks – 14

Youth Development Question Solution

After the exam, most of the candidates get confused about the right answer and it makes them disappointed. To avoid overthinking, simply check the DYD question solution here. We will give the DYD question solution just after the exam. Don’t forget to check.

This is last year question solution of Department of Youth Development. 2021’s question solve will upload soon…

চাকরী বিষয়ক যেকোনো তথ্য পেতে আমাদের গ্রুপে জয়েন করুন

গ্রুপ লিঙ্কঃ https://www.facebook.com/groups/govjobcircular/

বাংলা অংশের সমাধানঃ

১. শুদ্ধ বানান- উত্তরঃ মরীচিকা

২. পরভৃত এর সমার্থক- উত্তরঃ কোকিল

৩. সার্থক কোন সমাস- উত্তরঃ সহ্যর্থক বহুব্রীহি

৪. Syntax এর বাংলা প্রতিশব্দ- উত্তরঃ বাক্যতত্ত্ব

৫. মঙ্গলকাব্য কোন যুগের রচনা?- উত্তরঃ মধ্যযুগের

৬. অনিল শব্দের অর্থ- উত্তরঃ বাতাস

৭. ভাষার সংবিধান কোনটি? উত্তরঃ সংবিধান

৮. হ-কার লোপের প্রবণতা কোন ভাষার অন্যতম বৈশিষ্ট্য ? উত্তরঃ চলিত

৯. বাংলা বর্ণমালায় পূর্ণমাত্রার বর্ণ কয়টি? উত্তরঃ ৩২ ( মাত্রাহীন-১০ টি, অর্ধ্মাত্রা-৮ টি)

১০. উচ্চারণ স্থানের নামানুসারে প-বর্গের বর্ণগুলো কী নামে পরিচিত? উত্তরঃ ওষ্ঠ্যবর্ণ

১১. তন্ময় এর সন্ধি বিচ্ছেদ? উত্তরঃ তৎ+ময়

১২. ‘বিপদে মোরে রক্ষা করো’- ‘বিপদে’ শব্দে কোন কারকে কোন বিভক্তি? উত্তরঃ অপাদানে ৭মী

১৩. পিপা কোন দেশী শব্দ? উত্তরঃ হিন্দি

১৪. নিম্নের কোনটি বাগযন্ত্রের প্রত্যঙ্গ নয়? উত্তরঃ কান

১৫. যে বর্ণ উচ্চারণের সময় স্বরতন্ত্রী কাঁপে না, তাকে বলে? উত্তরঃ অঘোষ বর্ণ

১৬. লও তুমি যত পার শাস্ত্রের সন্ধান কার লেখা? উত্তরঃ ঈশ্বরচন্দ্র গুপ্ত

১৭. শোয়া শব্দের বিশেষণ পদ কি? উত্তরঃ শায়িত

১৮. Invoice শব্দটির বাংলা পরিভাষা কি? উত্তরঃ চালান

১৯. ‘দলছাড়া’ কোন সমাসের উদাহরণ ? উত্তরঃ ৫মী তৎপুরুষ

২০. শ্যামলতা এর বিশেষ্য রূপ? উত্তরঃ শ্যামলিমা

ইংরেজি অংশের সমাধানঃ

21. Synonym of the word ‘scrupulous’ is :

Ans: honest

22. Find the antonym of the word briefness:-

Ans: verbosity

23. ‘A person in a family who lived a long time ago is called:-

Ans: Ancestor

24. We had to face a lot of _ due to their _ act.

Ans: humiliation, disgraceful

25. What is the meaning of the word Tranquil?

Ans: Placid

26. Find the correctly spelt word:

Ans: Atmosphere

27. She was hardly-hit by the recent recession. Which word(s) make this sentence

incorrect?

Ans: hardly-hit

28. What is the meaning of the phrase- ‘the bottom line’.

Ans: the most important thing

29. ‘Darts are played by men as well as women. Find the word mistakenly used in this sentence.

Ans: are

30. Pantry : store :: Scullery :- Find the missing word.

Ans: wash

31. Which one of the following words is an odd to the others?

Ans: vixen

32. The term ‘bounce back means –

Ans: recover

33. Which one of the following words is in feminine form?

Ans: mare

34. Who is called the father of English literature’?

Ans: Geoffrey Chaucer

35. A way of making a group of people all think about something at the same time to solve a problem is

known as :–

Ans: Co-0peration

36. Which one of the following plays is not a tragedy?

Ans: Tempest

37. Which one of the following is a masculine gender?

Ans: Cob

38. Find the synonym of the Word cadaver’

Ans: Corpse

39. No spelling error occurs in:-

Ans: ancient

40. Rima has a great affinity _ her profession.

A. for B. towards | C. to D. with [Note: A ও D উভয়ই সঠিক।]

গণিত অংশের সমাধানঃ

41. কোন পরীক্ষায় পরীক্ষার্থীদের ৮০% ইংরেজিতে ৩০% বাংলায় ফেল করেছে। | যদি ২০% উভয় বিষয়ে ফেল করে থাকে

তবে শতকরা কতজন উভয় বিষয়ে পাশ করেছে?

Ans. ৫০

42. বার্ষিক মুনাফা ১২.৫% থেকে কমে ১০.৭৫% হওয়ায় জামিল সাহেবের আয় ৪ বছরে ২৮০ টাকা কমে গেছে। তার মূলধন কত টাকা?

Ans: ৪০০০

43. ১, ৪, ৭. ১০ ….. ধারার ২৯তম পদটি কত?

Ans: ৮৫

44. নিচের ভগ্নাংশগুলোর মধ্যে কোনটি বৃহত্তম?

Ans: ১৩/১৪

45.দুটি সংখ্যার গুণফল ১৫৩৬, সংখ্যা দুটির ল, সা, গু ৯৬ হলে, গ, সা, গু কত?

Ans: ১৬

46. ৩০ ফুট লম্বা ১টি বাঁশ এমনভাবে কেটে দুভাগ করা হল যেন ছোট অংশ বড় অংশের দুই-তৃতীয়াংশ হয়, ছোট অংশের দৈর্ঘ্য কত ফুট?

Ans: ১২

47. ১০টি সংখ্যার যোগফল ৪৩২, প্রথম ৪টির গড় ৫২ ও শেষ ৫টির গড় ৩৮ হলে ৫ম সংখ্যাটি কত?

Ans:৬৪

48. পর পর তিনটি সংখ্যার গুণফল ১২০,তাদের যোগফল কত?

Ans: ১৫

49. ২০ জনে যে সময়ে ১টি কাজ করতে পারে,তার ৩৭.৫ শতাংশ কম সময়ে কাজটি শেষ করতে হলে জনবল কতজনে উন্নীত করতে হবে ?

Ans: ১.৬ গুণ

50. দুটি সংখ্যার ল, সা, গু ৯৬ এবং গ, সা,গু ১৬।একটি সংখ্যা অপর সংখ্যার ১.৫ গুণ হলে বড় সংখ্যাটি কত ?

Ans: ৪৮

51. x+y=6,xy=8,then (x-y)^3=?

Ans: 8

52. If 10^2y=25,then 10^-y equals?

Ans: 1/5

53. What is the difference between the interests earned on TK.10000 for five years on yearly compounding basis and simple interest basis?
54. If the radius of a circle is increased by 20% then the area is increased by –

Ans: 88%

55. What is the effective rate of interest of a lump sum that is compounded quarterly at 10% annually?

Ans: 10.38%

56. A retailer sets 220% of invoice price as catalogue price and offers 40% off on catalogue price in sales.What is his profit percentage?

Ans: 32%

DYD Question Solution 2021

সাধারণ জ্ঞান অংশের সমাধানঃ

57. কোন সন থেকে বিশ্বব্যাপা মে দিবসপালিত হয়ে আসছে?
A. ১৮৮৬ B. ১৮৮৯ C. ১৯০০ D. ১৯২৩

সঠিক উত্তর নাই [Note : ১৮৮৯ সালে বিশ্বব্যাপী মে দিবস পালনের সিদ্ধান্ত গৃহীত হয় এবং ১৮৯০ সালে প্রথম পালিত হয়।]

58. নিচের কোনটি কোম্পানির তারল্যশক্তির নির্দেশক?

Ans: Current ratio

59. বঙ্গবন্ধু-১ স্যাটেলাইটের তত্ত্বাবধানে থাকবে বাংলাদেশের কোন প্রতিষ্ঠান?

A.BTCL B.SPARRSO C. BTRC D. BSCCL

সঠিক উত্তর নাই [Note: সঠিক উত্তর BCSCL ]

60. ২০১৭-২০১৮ অর্থবছরের বাজেট বাংলাদেশের কততম বাজেট ছিল?

Ans: ৪৭তম

61. বাংলাদেশ কোন অলিম্পিক গেমস-এ প্রথম অংশগ্রহণ করে?

Ans: লস এঞ্জেলস

62. কত সাল থেকে বিশ্ব যুব দিবস পালিত হয়ে আসছে?

Ans: ২০০০

63. কম্পিউটারের সকল নেটওয়ার্কের নেটওয়ার্ক হল :–

Ans: ইন্টারনেট

64. কম্পিউটারের স্থায়ী স্মৃতিশক্তিকে বলে—

Ans: ROM

65. ‘সোহরাই’ বাংলাদেশের কোন উপজাতীর ঐতিহ্যবাহী উৎসব?

Ans: সাঁওতাল

66. ২০১৮ সালের EPA প্রতিবেদন অনুযায়ী বিশ্বের শীর্ষ দূষিত বায়ুর দেশ :

Ans: নেপাল

67. বিক্রয়, উৎপাদন, অর্থায়ন ও অ্যাকাউনটিং কাজের সমন্বয়কারী software :-

Ans: CRM

68. কোন সন থেকে Facebook চালু হয়?

Ans: ২০০৪

69. শেয়ার বাজার নিয়ন্ত্রণকারী সংস্থা কোনটি?

Ans: SEC

70. Youth Building Peace’ কোন সনের বিশ্ব যুব দিবসের মূল প্রতিপাদ্য বিষয়?

Ans: ২০১৭

DYD Result Publish Date

As the DYD exam is knocking at the door, the DYD result 2021 publish date is not confirmed yet. It will be notified soon and we will inform you about every latest update.

Final Words

Did you find the DYD question solution 2021 and exam date useful? Now it’s time to focus on your studies so that you get the good news on the day of the result. Keep working.

I hope you are enjoying this article. Thanks for visiting this website.